Hoe faciliteer je binnen het onderwijs/ondersteuning ondernemers?Effectief onderwijs in ondernemerschap zorgt ervoor dat ondernemers in staat zijn hun concept te realiseren in een onzekere en risicovolle omgeving.

Effectief onderwijs in ondernemerschap start met het definiëren van wat een ondernemer is. In de optiek van Faltin is een ondernemer een innovator. Immers het idee vormt de basis voor de onderneming, de organisatie of de oplossing.

Ondernemerschap baseert volgens Faltin altijd op een concept. Zijn boek gaat over alle mogelijke vormen van ondernemerschap: de sociale entrepreneur, de zakelijke entrepreneur, en de intrapreneur.
wegwijzerinnovation

Iedereen kan ondernemer worden, als je maar gemotiveerd bent en bereid bent de consequenties te nemen. Dat betekent een:

  • investering in tijd voor je denkproces
  • investering in tijd door het ‘speelveld’ van je idee te onderzoeken. Dit betekent dat je de omgeving onderzoekt, maar ook kennis maakt met mensen die in jouw optiek goed zijn in het vakgebied of met mensen die je bewondert om hun ondernemende vermogen.

Op deze wijze creëer je een eigen zogenaamde selectie- omgeving. Deze omgeving zorgt ervoor dat jouw idee de juiste weg volgt.

De volgende elementen zijn belangrijk voor een goed concept:

  • 1. Het idee
  • Faltin geeft aan dat startidee tijdens het proces nog kan veranderen. Het idee staat pas vast als voor de idee-eigenaar zeker is dat hij voor zijn idee wil gaan en er voldoende plezier aan beleeft aan het realiseren van het idee. En het moment van starten is als de starter niet meer op zijn stoel kan blijven zitten. Zelf weet hij wanneer de tijd voor de start gekomen is. ‚Niets is zo sterk als een idee, waarvoor de tijd gekomen is.‘ (Victor Hugo)
  • 2. Persoonlijke (vak)kennis (waar haal ik mijn componenten vandaan) en vaardigheden, waarvan creativiteit een hele belangrijke is.
  • Faltin benadrukt dat de manier van de concept- creatieve start maakt dat concepten moeilijk imiteerbaar worden. Dit in tegenstelling tot zogenaamde imitatie concepten, waarvoor mensen zich uit de naad moeten werken om aan een bestaansminimum te komen.
  • 3. Een stimulerende omgeving waar de ondernemer aan zijn idee(ën) kan werken.
  • Als je ondernemerschap in een onderwijssetting wil bevorderen dan past hierbij een niet- schoolse, creatieve omgeving.Günter Faltin, de auteur van ‘Onderneem je leven zelf’ beschrijft welke weg hij met zijn idee ‘Teekampagne’ is gegaan. Duidelijk is dat dit niet de makkelijkste weg is… niemand geloofde dat zijn idee haalbaar was. Hij heeft het tegenovergestelde bewezen en werd de grootste thee-importeur van Europa. Dat maakt de volgende uitspraak in zijn boek begrijpelijk.

Het hebben van een een groots idee en deze gepassioneerd najagen, is belangrijk. Men kan succesvol zijn; zelfs als de beste doctorandussen en de beroemdste universiteiten helemaal niet in jouw droom geloven.

Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple
Brand Eins, 10/2006


Faltin heeft een eigen kijk op ondernemerschap, (geïntegreerde)marketing en onderwijs in ondernemerschap. Zie de uitspraak van Ridderstråle & Nordström ontleend aan Funky Business.

Als je werkelijk iets interessants of revolutionairs wilt doen,
moet je leren,
je klanten te negeren.
Veel klanten zijn als achteruitkijkspiegels.
Ze zijn extreem conservatief en vervelend,
het ontbreekt hun aan verbeeldingskracht,
en ze kennen hun eigen wensen niet.


Faltins doel met zijn eigen onderneming was een goede en andere docent bedrijfseconomie te worden. Hij wilde het vak tot leven brengen.
Faltin heeft nu zijn eigen ondernemerslab in Berlijn waarmee hij volgens zijn eigen concept succesvolle ondernemers kweekt.FAQ